Blog Archives

Palestinian Authority Health Minister Mai al-Kaila (WAFA)
Berita Semasa, Jendela Dunia,

Israel Dikecam Cuba Hantar Vaksin Luput Tempoh Kepada Palestin

no comment

Oleh MUHAMMAD YUSUFF HASSAN

PERCUBAAN Israel untuk menggantikan bekalan dos Pfizer yang diperuntukkan untuk rakyat Palestin dengan bekalan
vaksin Covid-19 yang hampir luput menimbulkan kemarahan di media sosial.

Pihak Berkuasa Palestin (PA) Jumaat lalu membatalkan rancangan untuk menerima satu juta vaksin dari Israel hanya beberapa jam setelah memeterai perjanjian bekalan itu dengan Tel Aviv.

Jurucakap PA Ibrahim Melhem mengumumkan pembatalan itu pada sidang media bersama dengan Menteri Kesihatan Palestin, Mai Alkaila, dengan menyatakan bahawa dos awal yang dikirimkan terlalu hampir dengan tarikh luput dan tidak memenuhi spesifikasi yang dipersetujui.

Israel cuba menjelaskan dengan bekalan dos vaksin yang hampir “tamat tempoh” itu memang dinyatakan di bawah perjanjian berkenaan.

Tujuan perjanjian itu adalah agar Palestin mendapat bekalan vaksin secepat mungkin dengan bantuan Israel.

Sebagai balasan Palestin akan kemudian memberi dos vaksin baharu yang bakal diterimanya akhir tahun kepada Israel, kata pegawai Israel.

‘Palestin dijadikan tempat pembuangan oleh Israel’

Perjanjian itu dianggap pengguna media sosial sebagai “tidak berperikemanusiaan” dan “rasis.”

“Israel cuba memberi orang yang mereka tindas vaksin yang hampir luput, sementara sebagai balasan mendapat bekalan vaksin baharu,” kata Salem Barahmeh, pengarah eksekutif Institut Diplomasi Awam Palestin.

“Rakyat Palestin telah menunggu vaksin selama berbulan-bulan, tetapi Israel menyamakan kami sebagai buangan. Mereka melihat kita lebih rendah daripada manusia. ”

Hanan Ashrawi, bekas anggota jawatankuasa eksekutif PLO, menuduh Israel “rasis dan korup” kerana menggunakan “Palestin sebagai tempat pembuangan vaksin yang hampir tamat tempoh luput“.

Beberapa pemerhati mengkritik pemerintah Israel kerana tampil memutarbelitkan langkahnya itu sebagai sikap altruistik.

“Israel adalah sebuah negara yang mendakwa mereka melakukan perkara yang baik, sebenarnya mereka melakukan perkara yang buruk, “tulis Asad Abu Khalil, profesor di California State University.

Manakala pengguna media sosial mengecam penyokong pro-Israel yang memuji tindakan Israel yang penuh helah itu, kerana gagal menjelaskan konteks sebenarnya perjanjian itu yang tidak berperikemanusiaan.

 

Senator Amerika Syarikat bersayap kanan dan mantan calon presiden Marco Rubio dilabel “sangat sinis” setelah dia menggambarkan pengiriman itu sebagai bukti nyata komitmen Israel untuk memperbaiki kehidupan rakyat Palestin.

Sementara itu, badan bukan kerajaan Democratic Majority for Israel yang mempunyai kaitan dengan badan lobi yahudi AIPAC menggunakan meme Star Wars yang terkenal dalam usaha mengejek PA kerana tidak menerima vaksin.

 

Beberapa pengguna lain menjawab dengan meme versi yang telah diubah, yang pada awalnya cuba disekat di Twitter.

Dalam reaksi meme yang lain, satu pengguna membuat kartun dengan kapsyen: “Sekiranya kami tidak menjual vaksin yang sudah habis tempoh laku, orang lain akan menjualnya”

“Mereka tidak ingin menolong kami”

Wartawan sosial media di Baitulmaqdis, Mohammed el-Kurd menulis ciapan Twitter Sabtu lalu tawaran Israel itu adalah satu helah untuk menggambarkan negara haram itu sebagai berperi kemanusian.

“Ini bukan kerja amal. Pihak berkuasa Israel akan mengambil penghantaran vaksin yang baharu untuk PA. Mereka sebenarnya tidak menolong kami, ”katanya.

Negara haram Israel telah membuka kembali ekonomi sepenuhnya setelah memvaksinasi sekitar 85 peratus populasi orang dewasa. Namun, pihak Israel berhadapan kritikan kerana tidak membagikan vaksin kepada 4.5 juta penduduk Palestin di Tebing Barat dan Gaza.

Di bawah undang-undang antarabangsa, ‘kuasa penjajah’ bertanggungjawab terhadqp penjagaan kesihatan penduduk yang dijajah.

“Sekiranya kita tidak hidup di bawah penjajahan yang kejam, kita tidak memerlukan penjagaan kesihatan oleh penjajah kejam ini. Penghantaran vaksin ini sudah terlambat berbulan-bulan, ”kata Kurd.

Sumber : Middle Aast Eye/ Al Jazeera